Home
Info
Foto's
Contact
Beelden maken in brons op schaal is een arbeidsintensief proces van boetseren en meten voor het zover is dat ik er een goed gevoel bij heb en het naar de bronsgieter kan. De bronsgieter mantelt het wasmodel in gips dat na het harden wordt uitgestookt waardoor de was verdwijnt, de verloren was methode, en de ontstane ruimte wordt vervangen door brons van bijna 1000 graden. Als het geheel is afgekoeld wordt de gipsen mal kapotgeslagen en komt het beeld tevoorschijn. Na het gieten moeten de beeldjes helemaal worden geretoucheerd omdat ze vol zitten met ontluchtingskanalen en oneffenheden die zijn ontstaan door het gieten. Als laatste worden ze dan gepatineerd in de door mij gewenste kleur, uitgepoetst en op een passende steen gezet.
De meeste van mijn beelden zijn unica wat betekend dat er nooit een volgend beeld van kan worden gemaakt. De beelden worden gesigneerd en voorzien van het nummer 1/1.
Van enkele beelden zijn mallen gemaakt wat inhoud dat ze opnieuw afgegoten kunnen worden en het afwerkingsproces opnieuw moet worden doorlopen. Van deze beelden worden er maximaal 6 gemaakt waarna de mal wordt vernietigd. Deze beelden worden ook gesigneerd en voorzien van een nummer b.v. 1/6 en daarna 2/6 etc.
Bewerking
Alles begint met was
Na het gieten
"Ruwe" afgietsels (onbewerkt)
Na het retoucheren
Eindproduct, geretoucheerd en gepatineerd.